De 52e dialectdag in Zieuwent

Afdrukken
PDF

Op zaterdag 29 oktober 2016 was Zieuwent de gastheer van de 52e dialectdag van De Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland of te wel Die Arbeidsgemeinschaft Achterhoek-Westmünsterland. Wij konden ca. 60 gasten verwelkomen.
Het is de bedoeling dat de Duitse en Nederlandse gasten dialect (of Platt) met elkaar spreken en dat het Hochdeutsch en het Nederlands zoveel mogelijk worden vermeden. Sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw is het gebruik van de streektaal in het publieke domein dramatisch afgenomen. Dat geldt in het bijzonder op het gebied van de religie. Toen het latijn in de katholieke kerk werd afgeschaft hoefde men het dialect niet meer af te schaffen, dat was al weg.

52e-dialectdag

     Fotos 52e dialectdag HIER

Op sommige plaatsen worden er zo nu en dan nog dialectdiensten gehouden, vaak uit nostalgische overwegingen. Een drietal sprekers belichten de verbinding van dialect met religie uit verschillende invalshoeken toe. Wat soms verrassende inzichten opleverde.
Na de lunch waren er drie activiteiten: een toelichting op de kerkepaden door Jos Kolkman, een rondleiding rond de kerk door Lucia Beerten en een bezichtiging van de kerk met Ben Weelink. De aanwezigen waren in drie groepen ingedeeld, zodat ze achtereenvolgend aan alle drie activiteiten konden deelnemen.
Ik denk dat we tevreden op deze dag kunnen terugkijken.