Bevrijdingsfeest Zieuwent 2024

Bevrijdingsfeest Zieuwent 5 mei 2024

Op 31 maart 1945 is Zieuwent door Canadese (en Poolse) troepen bevrijd van de bezetters. Dit is dit jaar dus al weer 79 geleden. Dit moment willen we vieren op zondagmorgen 5 mei met een bevrijdingsloop en aansluitend een vrijheidsmaaltijd. Op dinsdag 5 mei hangen de vlaggen van Canada, Polen, Amerika, Engeland en Nederland op het kerkplein.


Bevrijdingsvuurestafette zondag 5 mei 2023
De estafette vanuit Wageningen naar Oost Gelre symboliseert de Bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei.
Kinderen van groep 8 van de basisschool uit Zieuwent zullen rond 09.45 uur het bevrijdingsvuur in Lichtenvoorde in ontvangst nemen en naar Zieuwent brengen. Rond 10.45 uur wordt het bevrijdingsvuur op het kerkplein verwacht.

Vrijheidsmaaltijd zondag 5 mei 2024 om 10.45 uur op het kerkplein in Zieuwent
Net als landelijk wordt ook in Zieuwent op 5 mei een vrijheidsmaaltijd georganiseerd. De voorverkoopkaarten voor de vrijheidsmaaltijd zijn a 2,50 euro te koop bij de Spar. De verkoop sluit op 3 mei. In verband met kerkdienst op zondagmorgen starten we dit jaar een kwartier later. Om 10.45 gaat René Spekschoor namens de 4 & 5 mei commissie de lopers en alle aanwezigen welkom heten. Daarna wordt het bevrijdingsvuur door de lopers aangestoken en de vredesduiven losgelaten. Wethouder Arjen Schutten zal een toespraak houden over vrijheid en de toespraak eindigen met een toost. De maaltijd duurt tot ca. 12.00 uur.

Organisatie:
Oudheidkundige Vereniging Zuwent
Beheercommissie Sint Werenfriduskerk Zieuwent