Bevrijding Zieuwent 2023

Op 31 maart 1945 is Zieuwent door Canadese (en Poolse) troepen bevrijd van de bezetters. Dit willen we vieren op vrijdagmorgen 5 mei met een bevrijdingsloop en aansluitend een bevrijdingsontbijt. Op dinsdag 5 mei hangen de vlaggen van Canada, Polen, Amerika, Engeland en Nederland op het kerkplein.

Bevrijdingsvuurestafette vrijdag 5 mei 2023
De estafette vanuit Wageningen naar Oost Gelre symboliseert de Bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in Oost Gelre luidt op bijzondere wijze de lokale 5 mei activiteiten in. Het vuur zal rond 09.00 uur bij Den Diek in Lichtenvoorde aankomen.
Kinderen van groep 8 van de basisschool uit Zieuwent zullen rond 09.00 uur het bevrijdingsvuur in Lichtenvoorde in ontvangst nemen en naar Zieuwent brengen. Rond 10.30 uur wordt het bevrijdingsvuur op het kerkplein verwacht. Daar worden de lopers welkom geheten door wethouder Hoenderboom. Daarna wordt het bevrijdingsvuur aangestoken.

Duiven
Witte duiven zijn een symbool van vrede, zuiverheid en geluk. Het loslaten van duiven staat voor elkaar vrijheid geven. Daarom gaan we dit jaar voor het eerst duiven loslaten op het kerkplein in Zieuwent. We doen dit rond 10.35 uur. Dit is een speciaal moment voor alle aanwezigen.

Vrijheidsmaaltijd vrijdag 5 mei 2023 om 10.30 uur op het kerkplein in Zieuwent
In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Deze maaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. De Vrijheidsmaaltijd op het kerkplein zal om 10.30 uur door wethouder Hoenderboom worden afgetrapt met een toost. Die maaltijd duurt tot ca. 11.30 uur.
Organisatie:
Oudheidkundige Vereniging Zuwent
Beheercommissie Sint Werenfriduskerk Zieuwent