Boer'n van Gister'n 25 febr. Parochiehuis

Afdrukken
PDF
PERSBERICHT

Allereerst nog de beste wensen voor 2012 en we beginnen dit jaar met een verrassing. Wij nodigen u uit voor een gezellige avond met vertoning van bovengenoemd klankbeeld dat wij u in samenwerking met Fons Rouwhorst aanbieden. Informatie over het klankbeeld vindt u hieronder. Voor onze leden (niet voor hun partners) is de toegang GRATIS.
Voor niet-leden zijn kaarten á €5.- per stuk verkrijgbaar bij het Parochiehuis.
Wij heten u alvast hartelijk welkom. Tot ziens op de 25e februari a.s.
Met vriendelijke groeten,
Bestuur Oudheidkundige Vereniging Zuwent.


 

Boer’n van Gister’n
image01

“ Alles geet veurbie’j ”

  Henk Graaskamp en Fons Rouwhorst
Parochiehuis Zieuwent
Zaterdagavond 25 februari 2012 om 19.30 uur

Fons Rouwhorst en Henk Graaskamp zullen in februari 1992 bij het samenstellen van het klankbeeld „ Alles geet veurbie'j” niet direct aan stampvolle zalen hebben gedacht. Laat staan dat ze met het klankbeeld over het boerenleven van ongeveer vijftig tot honderd jaar geleden op een heuse tournee zouden gaan. Toch puilt de agenda van het tweetal uit met afspraken om in het oosten van het land her en der voorstellingen te geven. De sfeer van herkenning, nostalgie, ontroering maar ook van ontzetting over het boerenleven blijkt gigantisch aan te slaan. “ Alles geet veurbie'j “, Boer'n van gister’n, gaat over het boerenleven ongeveer 100 jaar geleden. Leidraad in het verhaal zijn de seizoenen zoals die in het leven op het land altijd een grote rol hebben gespeeld: voorjaar, zomer, herfst en winter.
Het prachtige klankbeeld wordt sober en stijlvol ingesproken door de bekende auteur uit deze regio Henk Graaskamp. Het klankbeeld neemt u mee naar het leven in en om de boerderij en het werk op het land in een groot aantal facetten. Naast gesproken tekst is de serie voorzien van toepasselijke muziek. Tekst, beeld en muziek zijn op een harmonieuze wijze op elkaar afgestemd. “ Alles geet veurbie'j “ wordt geprojecteerd op een groot doek van maar liefst 3,50 m breed bij 2,50 m hoog.
Hiervoor hebben de auteurs van het klankbeeld bewust gekozen om het publiek zoveel mogelijk gevoelsmatig te betrekken bij de sfeer van vroeger.
Al meer dan 20 jaar trekken Henk en Fons met het klankbeeld “Alles geet veurbie'j” door de Achterhoek, Twente en Overijssel. In 1994 is het klankbeeld als eens eerder vertoond in Zieuwent maar in 1996 is de serie aangepast en aangevuld met een dosis nostalgische humor.

“In het heden ligt het verleden, in het nu wat worden zal.”

“Deze woorden van Willem Bilderdijk [1756-1831] betekenen veel voor mij. Ik kijk graag in deze context naar natuur en landschap, dorp, stad, straat, huis en ook naar mensen. Eigenlijk in alles. In beelden van nu herken je geschiedenis, geologisch verleden, natuurlijke ontwikkeling en de invloed van onze (voor)ouders. Het maakt me bewust dat wat we vandaag doen voor een belangrijk deel de toekomst bepaalt, ook de verre toekomst. Prins Claus zei het zo: “ We beheren het erfgoed van onze kinderen”. Als ik deze gedachten lijn doortrek naar de ruimtelijke ontwikkelingen van de laatste tijd, word ik niet zo vrolijk. (F. Rouwhorst, Vorden).

Contact: Oudheidkundige Vereniging Zuwent

Afhaaladres:

Bezoekadres: (Buurt- en clubhuis 't Kevelder, aparte ingang)
Oudheidkundige Vereniging Zuwent
Zieuwentseweg 46a
7136 LC Zieuwent.

Kevelder700
Kevelder (google maps)

We zijn elke 1e woensdag van de maand aanwezig van 10:00 - 12:00 en op afspraak