Recent

Jaarvergadering 2020

Afdrukken
PDF
OVZ houdt haar jaarvergadering 2020 op 7 augustus om 19:30 in de grote zaal van het Parochiehuis.
In verband met de coronacrisis is voor deze grotere locatie gekozen, zodat de 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen.
Wij vragen u om u van te voren aan te melden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of d.m.v. een briefje in de brievenbus van 't Kevelder, Zieuwentseweg 46a, Zieuwent

Verslag vlasrokkendag 2020

Afdrukken
PDF

De Vlasrokkendag in ’t Kevelder op 11 januari trok veel belangstellenden en pers.
De Oudheidkundige Vereniging Zuwent had dit evenement georganiseerd in samenwerking met de Achterhoekse Vlasspinners. De lange weg van vlas tot linnen werd verteld middels de tentoonstelling en van deskundig commentaar voorzien door de vlasdames en een vlasheer. Wat je allemaal van linnen kunt maken lag of hing uitgestald.

DSCF2181_klein_a

De bedoeling van de dag was alle kennis op dit gebied te vergaren, te bundelen en te verspreiden en in die opzet zijn we goed geslaagd! We hebben waardevolle contacten kunnen leggen.

Een veel gehoorde opmerking was dat een dag als deze, met vlas en linnen in de hoofdrol,
voor herhaling vatbaar is. Wie weet waartoe zo’n dag kan leiden? De komende tijd gaan de Oudheidkundige Vereniging Zuwent en de Achterhoekse Vlasspinners eerst eens alles op een rijtje zetten. Zodat we vervolgens lijnen voor de toekomst uit kunnen zetten.

U hoort nog!

Cecile Hulshof

Foto's van de dag bekijken, klik hier, wilt u ook een aantal filmpjes van de dag zien, klik dan hier.
Voor een verslag op You Tube klik hier

Audiotour St. Werenfriduskerk

Afdrukken
PDF

Zaterdag 8 juli 2017 werd voor genodigden het startschot gegeven van de audiotour door de St. Werenfriduskerk in Zieuwent, de officiële opening vindt op een later tijdstip plaats.
Met de audiotour maak je een rondgang door de kerk, waarbij op 13 plekken uitleg wordt gegeven over het gebouw en de geschiedenis van de prachtige “kathedraal van de Achterhoek”. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent (OVZ) was initiatiefnemer.
OVZ was al geruime tijd op zoek naar een goede oplossing en heeft daarbij meerdere mogelijkheden bekeken, of ze waren te kostbaar of om andere redenen niet uitvoerbaar. Wellicht kent u de audiotour vanuit musea, d.m.v. een geluidsapparaatje, dat wel of niet gratis ter beschikking wordt gesteld, krijgt u uitleg van de tentoonstelling. Deze systemen vergen echter een constante bezetting, o.a. voor de uitgifte en terugname van de apparaten, voor het beheer, controle etc. Bovendien is het een kostbaar systeem, zowel wat betreft de aanschaf als het onderhoud.

Nu bijna iedereen over een smartphone beschikt, konden we een andere weg bewandelen. De bezoeker kan op zijn eigen telefoon de website http://www.sintwerenfriduskerk.nl opzoeken en krijgt vervolgens de plattegrond met locatienummers van de kerk te zien. Door de locatienummers onderin het scherm aan te klikken, krijg hij/zij een tekst te horen die bij betreffende locatie hoort. De audiotour duurt ongeveer 45 minuten en is geheel gratis.

alt

Het tot stand komen van de audiotour was een volledige Zieuwentse aangelegenheid.
Bennie Venderbosch heeft de informatie samengesteld, René Spekschoor heeft de teksten bewerkt voor de tour, vervolgens zijn ze ingesproken door Johan Nobbenhuis en Ben Donderwinkel, André Papen heeft de teksten opgenomen en Willem Berendsen ontwierp en bouwde de website. Zonder de welwillende medewerking van de locatieraad was dit allemaal niet mogelijk geweest.

alt

De bezoekers krijgen al buiten de kerk informatie over de audiotour, ook wordt hen verzocht oordopjes te gebruiken. Voor het geval dat ze deze niet hebben, zijn ze voor € 1,- verkrijgbaar achter in de kerk.
We hopen dat de mensen met de audiotour nog meer gaan genieten van deze prachtige kerk en dat het initiatief een steentje bijdraagt aan het voortbestaan ervan.

Stambomen, waor buj van

Afdrukken
PDF
Waor bu’j van? (Zuwentse genealogie)

Wij publiceren deze stambomen met de vraag ons aanvullingen en wijzigingen te melden.

Zieuwent staat bekend om zijn vele familieverbanden en zijn bijnamen. Genealogie is de laatste jaren een populaire hobby geworden. Veel mensen speuren in allerlei archieven naar de wortels van hun familie. Er zijn daardoor veel stambomen op internet beschikbaar gekomen.

Als van uw familie met wortels in Zieuwent een stamboom is gemaakt, willen we deze ook graag op onze website plaatsen. Op deze manier kan er weer een stukje geschiedenis van Zieuwent toegankelijk worden gemaakt. Als u ons een stamboom ter beschikking wilt stellen, graag even bericht via het contactformulier.

In ons archief en bibliotheek zijn vele boeken met doop- trouw- en overlijdensregisters en boeken met stambomen en genealogieën aanwezig. Die zijn voor ieder ter inzage tijdens openingsuren van ons archief of op afspraak. Inmiddels is een groot deel van de registers gedigitaliseerd door ons lid Huub Doppen, waardoor het vinden van de juiste akte veel simpeler en sneller is geworden.

De stambomen zijn niet door ons samengesteld maar met toestemming van de makers gepubliceerd. De makers zijn veelal leden maar ook niet-leden stelden hun stamboom ter beschikking.

Johan Klein Nijenhuis uit Neede heeft in het verleden ook van enkele Zieuwentse families een parenteel gemaakt die we hieronder publiceren. Genealogie was vele jaren een hobby of beter gezegd passie van Johan. Hij heeft in de loop der jaren een grote collectie genealogische gegevens verzameld. Deze vulde hij steeds aan met recent gepubliceerde familiegegevens uit openbare registers. Hij concentreerde zich voornamelijk op Achterhoekse families.

Lees meer...