Vlasrokkendag 2020

Afdrukken
PDF

VLASROKKENDAG IN ’T KEVELDER: VAN SPINNEN NAAR LINNEN.

Zaterdag 11 januari a.s. is er van 10.00 tot 16.00 uur een speciaal evenement in ’t Kevelder aan de Zieuwentseweg 46 in Zieuwent. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent heeft de Achterhoekse Vlasspinners die dag uitgenodigd om hun kennis en kunde op het gebied van vlas, vlas bewerken, vlas spinnen en linnen weven, te laten zien in ’t Kevelder. De toegang is gratis.

Zeker in deze tijd staat het werken met natuurlijke materialen erg in de belangstelling. Zo is er ook een groeiende interesse te zien in het werken met vlas en linnen. Helaas is de kennis en kunde op dit gebied nogal verspreid en moeilijk te achterhalen. Vandaar deze dag in ’t Kevelder. Op deze dag worden handelingen die nodig zijn om te komen van vlas op ’t land tot vlas klaar om te spinnen, gedemonstreerd, zoals repelen, braken, zwingelen en hekelen.
Vlas_Vlasrokken_met_lint_op_spinnenwiel_kleinDe Achterhoekse vlasspinners zullen verschillende soorten spinnenwielen demonstreren: van het Achterhoekse wiel tot het Scandinavische en het dubbelkops spinnenwiel. Ook worden er diverse linnen producten tentoongesteld. De Achterhoekse Vlasspinners nemen hun linnen collectie mee en de Oudheidkundige Vereniging Zieuwent toont linnen textiel uit haar archief, van doekrollen tot (onder)goed, dit alles afkomstig uit Zieuwent.

Vlas heeft een belangrijke rol gespeeld in ons verleden.
Boerderijnamen getuigen hier nog van (“Weavas”, “Pelleweaver”, “Vlasheuvel”). Zieuwent was vroeger tot ver in de omstreken beroemd om haar goede kwaliteit vlas!


Met deze Vlasrokkendag wil de Oudheidkundige Vereniging Zuwent vlas en linnen weer onder de aandacht brengen: wat kunnen we er vandaag de dag nog mee? Verschillende linnen weefwerkjes op tafelgetouwen zullen er te zien zijn.

Weet u misschien nog iets van het vlas bewerken en vlas spinnen van vroeger? Kom dan vooral ook naar ’t Kevelder! Wij zijn benieuwd naar uw verhalen! Belangrijk doel van deze dag is: kennis op het gebied van vlas en linnen te vergaren, te bundelen en te verspreiden.

Wij nodigen u hierbij van harte uit!!