Excursie 2017 Zutphen

Afdrukken
PDF

Verslag van de excursie naar Zutphen door de VOL en de OVZ op zaterdag 10 juni 2017.

Het was een zonnige dag, die zaterdag van de excursie naar Zutphen. Een enorme meevaller na de regenbuien van de dag ervoor. De deelnemers van de OVZ waren allen op tijd aanwezig op het kerkplein van Zieuwent om in te kunnen stappen in de bus die een kwartier eerder al de deelnemers uit Lichtenvoorde had opgehaald. Op weg naar Zutphen werden we langs interessante plekken gevoerd en kregen we een heldere toelichting bij wat we zagen van Frits van Lochem.Aangekomen in Zutphen, begonnen we met koffie en gebak in het IJsselpaviljoen.

alt

Daar werden we na een tijdje opgehaald door de gidsen voor de stadswandeling. Er werd ons de keuze gelaten tussen een wandeling van één uur en een wandeling van anderhalf uur. Velen van ons kenden Zutphen al enigszins, maar deze wandeling bracht ons op vele nog onbekende plekken. De gids zorgde voor de bijbehorende toelichting. Zutphens gouden eeuw was de veertiende eeuw. Zutphen werd de hoofdstad van Graafschap Zutphen. De stad nam onder meer deel aan de Oostzeehandel en was vanaf de dertiende eeuw lid van de Hanze. Dit bracht Zutphen grote rijkdom wat nu nog is af te lezen aan de vele rijk versierde historische gebouwen uit die tijd.

We beginnen de wandeling bij het Monument voor de Wederopbouw bij het station. Het is een vierpoot met daaronder een liggende vrouw: het oorlogsverleden van Zutphen, en erbovenop een staande vrouw, de wederopbouw van na de 2e wereldoorlog symboliserend.