Recent

Excursie 2019

Afdrukken
PDF

Excursie vrijdag 24 mei 2019 naar Fort bij Vechten nabij Bunnik en naar de historische binnenstad van Utrecht. (inschrijven kan helaas niet meer, vol is vol)

Geachte OVZ-leden en partners,

Ook dit jaar hebben wij samen met de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL) een dagexcursie georganiseerd met vervoer per touringcar.
De reis gaat dit keer naar Fort bij Vechten nabij Bunnik waar sinds enkele jaren ook het Waterliniemuseum is gevestigd, het icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aansluitend gaan we naar de fraaie en gezellige binnenstad van Utrecht.

Lees meer...

Audiotour St. Werenfriduskerk

Afdrukken
PDF

Zaterdag 8 juli werd voor genodigden het startschot gegeven van de audiotour door de St. Werenfriduskerk in Zieuwent, de officiële opening vindt op een later tijdstip plaats.
Met de audiotour maak je een rondgang door de kerk, waarbij op 13 plekken uitleg wordt gegeven over het gebouw en de geschiedenis van de prachtige “kathedraal van de Achterhoek”. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent (OVZ) was initiatiefnemer.
OVZ was al geruime tijd op zoek naar een goede oplossing en heeft daarbij meerdere mogelijkheden bekeken, of ze waren te kostbaar of om andere redenen niet uitvoerbaar. Wellicht kent u de audiotour vanuit musea, d.m.v. een geluidsapparaatje, dat wel of niet gratis ter beschikking wordt gesteld, krijgt u uitleg van de tentoonstelling. Deze systemen vergen echter een constante bezetting, o.a. voor de uitgifte en terugname van de apparaten, voor het beheer, controle etc. Bovendien is het een kostbaar systeem, zowel wat betreft de aanschaf als het onderhoud.

Nu bijna iedereen over een smartphone beschikt, konden we een andere weg bewandelen. De bezoeker kan op zijn eigen telefoon de website http://www.sintwerenfriduskerk.nl opzoeken en krijgt vervolgens de plattegrond met locatienummers van de kerk te zien. Door de locatienummers onderin het scherm aan te klikken, krijg hij/zij een tekst te horen die bij betreffende locatie hoort. De audiotour duurt ongeveer 45 minuten en is geheel gratis.

alt

Het tot stand komen van de audiotour was een volledige Zieuwentse aangelegenheid.
Bennie Venderbosch heeft de informatie samengesteld, René Spekschoor heeft de teksten bewerkt voor de tour, vervolgens zijn ze ingesproken door Johan Nobbenhuis en Ben Donderwinkel, André Papen heeft de teksten opgenomen en Willem Berendsen ontwierp en bouwde de website. Zonder de welwillende medewerking van de locatieraad was dit allemaal niet mogelijk geweest.

alt

De bezoekers krijgen al buiten de kerk informatie over de audiotour, ook wordt hen verzocht oordopjes te gebruiken. Voor het geval dat ze deze niet hebben, zijn ze voor € 1,- verkrijgbaar achter in de kerk.
We hopen dat de mensen met de audiotour nog meer gaan genieten van deze prachtige kerk en dat het initiatief een steentje bijdraagt aan het voortbestaan ervan.

Uitslag Achterhoek in 3D

Afdrukken
PDF
Winnaar Achterhoek in 3D!
verzenddatum: 17 januari 2017 onderwerp: Uitslag Achterhoek in 3D
ons kenmerk: 1027504 / 1187724 uw kenmerk:
inlichtingen bij: mevrouw A. de Jong uw brief van:
telefoonnummer: (0314) 377 331 bijlagen:

Geachte heer/mevrouw,

Gefeliciteerd, uw gebouw c.q. monument heeft de verkiezing van het meest unieke gebouw/monument van uw gemeente gewonnen!

Vanaf 19 december tot 15 januari hebben we inwoners en liefhebbers van de Achterhoek gevraagd om te stemmen op het meest unieke gebouw/monument van de Achterhoek. Er zijn maar liefst meer dan 5.000 stemmen uitgebracht!

De uitslag van de gemeente Aalten is geworden:
Winnaar: Oude St. Helenakerk!
2. Theekoepel
3. Kerkje De Rietstap
4. Wenninkmolen
5. Boerderij Eskes


De uitslag van de gemeente Berkelland is geworden:
Winnaar: RK kerk H. St. Cecilia!
2. De Mallumsche Molen
3. De Borculose watermolens
4. Kasteel Huize Ruurlo
5. Havezate De Kamp


De uitslag van de gemeente Bronckhorst is geworden:
Winnaar: Gemaal Grote Beek!
2. Watermolen Hackfort
3. Kasteel Vorden
4. Sint Antoniuskerk
5. Ruïne-toren


De uitslag van de gemeente Doesburg is geworden:
Winnaar: De Waag!
2. Het Arsenaal
3. Grote of Martinikerk
4. Stadhuis
5. De linies van Doesburg


De uitslag van de gemeente Doetinchem is geworden:
Winnaar: Villa Ruimzicht!
2. Stadion De Vijverberg
3. Kasteel Slangeburg
4. Sint Catharinakerk
5. D-toren


De uitslag van de gemeente Montferland is geworden:
Winnaar: Kasteel Huis Bergh!
2. Gouden Handen
3. Torenmolen
4. Albertusgebouw
5. R.K. Kerk Onze Lieve Vrouwe


De uitslag van de gemeente Oost Gelre is geworden:
Winnaar: Werenfriduskerk!
2. Molen Hermien
3. Vestingwerken Groenlo
4. Nieuw Calixtus
5. Café De Koppelpaarden


De uitslag van de gemeente Oude IJsselstreek is geworden:
Winnaar: Dru cultuurfabriek!
2. Hofshuus
3. Huis Wisch
4. Landfort Megchelen
5. Pand Deurvorst


De uitslag van de gemeente Winterswijk is geworden:
Winnaar: Steengroeve (theater)!
2. Strandbad met paviljoen
3. Jacobskerk met Mondriaanprojectie
4. Villa Mondriaan
5. Synagoge

De verkiezing heeft plaats gevonden vanuit het project Achterhoek in 3D, dit is een samenwerking tussen StadsLAB, Gruitpoort, Stadsmuseum Doetinchem en Cad2M. De vrijwilligers van het 3D-lab van de Gruitpoort gaan, ondersteund door experts van CAD2M, nu aan de slag om de winnende gebouwen te modelleren zodat deze naar verwachting in de zomer van 2017 geprint kunnen worden. Deze 3D prints worden op verschillende plekken in de Achterhoek tentoongesteld, waaronder in de binnenstad van Doetinchem. Hebt u ideeën over waar nog meer een tentoonstelling plaats zou moeten vinden, laat het ons dan vooral weten!

Mocht u bouwtekeningen hebben van uw winnende gebouw c.q. monument, dan zou het erg fijn zijn als we die mogen gebruiken voor het 3D modelleren van de gebouwen. Met deze tekeningen kunnen we namelijk ee CVn gedetailleerdere miniatuur maken dan wanneer het model gemaakt wordt met behulp van foto’s. Wij ontvangen deze, wanneer mogelijk, graag via de mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Wilt u tijdens het productieproces op de hoogte blijven van het project? Kijk dan op www.stadslabdoetinchem.nl/achterhoekin3D of volg ons op Facebook.

Met vriendelijke groet, Namens Projectgroep Achterhoek in 3D

B. Teunissen MSc Algemeen projectleider binnenstad

Stambomen, waor buj van

Afdrukken
PDF
Waor bu’j van? (Zuwentse genealogie)

Wij publiceren deze stambomen met de vraag ons aanvullingen en wijzigingen te melden.  

Zieuwent staat bekend om zijn vele familieverbanden en zijn bijnamen. Genealogie is de laatste jaren een populaire hobby geworden. Veel mensen speuren in allerlei archieven naar de wortels van hun familie. Er zijn daardoor veel stambomen op internet beschikbaar gekomen.  

Als van uw familie met wortels in Zieuwent een stamboom is gemaakt, willen we deze ook graag op onze website plaatsen. Op deze manier kan er weer een stukje geschiedenis van Zieuwent toegankelijk worden gemaakt. Als u ons een stamboom ter beschikking wilt stellen, graag even bericht via dit contactformulier.

In ons archief en bibliotheek zijn vele boeken met doop- trouw- en overlijdensregisters en boeken met stambomen en genealogieën aanwezig. Die zijn voor ieder ter inzage tijdens openingsuren van ons archief of op afspraak. Inmiddels is een groot deel van de registers gedigitaliseerd door ons lid Huub Doppen, waardoor het vinden van de juiste akte veel simpeler en sneller is geworden.

De stambomen zijn niet door ons samengesteld maar met toestemming van de makers gepubliceerd. De makers zijn veelal leden maar ook niet-leden stelden hun stamboom ter beschikking.

 

Ons lid Johan Klein Nijenhuis uit Neede heeft ook van enkele Zieuwentse families een parenteel gemaakt die we hieronder - met dank aan hem - publiceren. Genealogie is al vele jaren een hobby of beter gezegd passie van Johan. Hij heeft in de loop der jaren een grote collectie genealogische gegevens verzameld en in zijn computer opgeslagen. Deze vult hij steeds aan met recent gepubliceerde familiegegevens uit openbare registers. Hij concentreert zich voornamelijk op Achterhoekse families. Wilt u weten of Johan van uw familie genoeg gegevens beschikbaar heeft om uw familiestamboom, parenteel of kwartierstaat te maken? 

Lees meer...