Recent

De fraaie Noten

Afdrukken
PDF

De fraaie Noten

Irma Legters, Anke Wichman, Yvonne Klein Tank, Bernadette Knippenborg, Yvonne Slot, Maria Klein Holkenborg, Jos van Harxen, Bernadette en Laurens Spijkers

- 1. Als je aan de show begint (Rivers of Babylon)

- 2. Monday, Monday


De fraaie Noten

-3. Marmor Stein und Eisen bricht.

-5. Oh happy day.

-6. Boemeltje.

Notenkrakers 50 jaar

Afdrukken
PDF

Notenkrakers_weekend_2016_poster


Weekend “Notenkrakers 50 jaar”

Het revuegezelschap De Notenkrakers heeft in de 50 jaar van haar bestaan (1952-2002) grote bekendheid en waardering verworven in en buiten onze regio. Als eerbetoon aan deze Zieuwentse vereniging is de Oudheidkundige Vereniging Zuwent bezig een tentoonstelling te maken met foto’s van de revues die in de loop der jaren zijn opgevoerd.
Daarnaast ondersteunt de OVZ het initiatief van De Notenkrakers om een boek samen te stellen over het revuegezelschap zelf. In het plm. 350 pagina’s tellende boek, dat wordt geïllustreerd met zo’n 1.500 foto’s, zal uitgebreid aandacht zijn voor de geschiedenis en de ontwikkeling van De Notenkrakers. Samen met persoonlijke verhalen en anekdotes van oud-leden zelf geeft het boek een unieke kijk achter de schermen.

In samenwerking met De Notenkrakers wil de Oudheidkundige Vereniging Zuwent tijdens het weekend van 21|22|23 oktober 2016 Zieuwent in het teken stellen van “Notenkrakers 50 jaar” met als onderdelen:

  • Vrijdagavond: boekpresentatie
  • Zaterdag en zondag: fototentoonstelling
  • Zaterdagavond: beatmis
  • Zondagavond: reünie voor oud-leden.

Het boek “Notenkrakers 50 jaar” kost € 25,- en is te bestellen via deze link.

N.B. Uitsluitend bij bestelling van het boek krijgt u tevens een vrijkaartje ter waarde van € 3,- voor de fototentoonstelling op vrijdag/zaterdag/zondag. Let op: uw bestelling is pas definitief zodra de betaling is ontvangen.

front-page-boek-notenkrakers-klein

Film [ Zuwent ]

Afdrukken
PDF

In het weekend van vrijdag 31 september en zaterdag/zondag 1 en 2 november 2014 vond de presentatie van de film [ ZUWENT ] in het parochiehuis van Zieuwent plaats. De bezoekers waren sterk onder de indruk van de kwaliteit van de film. Enerzijds de verstilde natuur en de historie, anderzijds het bruisende verenigingsleven, de culturele belevenissen, de indrukwekkende hoeveelheid muziek van eigen bodem, de landbouw van vroeger en nu, kortom teveel om op te noemen. De productie van deze anderhalfuur durende film was in handen van Jos Kolkman en Ben Donderwinkel, terwijl Jan Simmelink tekende voor de camara-opnamen en Willem Berendsen de montage van voor zijn rekening nam. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent (OVZ) is uitgever en iniatiefnemer. Tijdens de première op vrijdag werden de makers en de gangmakers Lucia Beerten en Harry Spekschoor van OVZ in het zonnnetje gezet.
De DVD-cassette omvat de film-DVD [ ZUWENT ], een extra bonus-DVD met alle muziekopnamen in beeld en geluid en een boekwerkje met de de teksten van de liedjes, aangevuld met foto's van de koren, bands etc. De DVD-cassette is een waar tijddocument voor nu en later, je mag hem niet missen.
Na afloop van de film kregen de makers en allen die eraan meegewerkt hebben een staande ovatie. Uiteraard is de muziek onder de beelden echte "Zuwentse muziek". De film is een prachtig relatiegeschenk en niet te vergeten een prima Kerstcadeau. Het is anderhalf uur lang een feest van herkenning, roept gevoelens van nostalgie op, maar is ook een product waar de Zuwentsen "greuts" op mogen zijn. De DVD is ook een heel toepasselijk geschenk voor Old-Zuwentsen in binnen- en buitenland, denk bijv. aan onze geëmigreerde plaatsgenoten. Ze zullen de wortels van hun jeugd opnieuw beleven, maar ook ervaren hoe hun Zuwent van toen is veranderd in het Zuwent van nu. Heel veel kijk- en luisterplezier.
Hoe u de prachtige DVD [ ZUWENT ] kunt verkrijgen? Klik hier.

Uitreiking_62_-_kopie vlnr: Harry Spekschoor, Lucia Beerten, Jos Kolkman en Ben Donderwinkel.
Uitreiking 1e exemplaren van de DVD-cassette.
Makers_67_-_kopie vlnr: Willem Berendsen, Jan Simmelink, Ben Donderwinkel en Jos Kolkman.
Uitreiking van de Gouden Koe aan Willem en Jan.DVD0001_kl DVD0002a_kl

Wat journalist Henri Walterbos in een recensie in de ELNA over de film [ ZUWENT ] schreef:

Lees meer...

Koninklijke onderscheiding

Afdrukken
PDF

voor Harry Spekschoor

Vrijdag 25 april werd aan Harry, sinds een maand oud-voorzitter van de OVZ, een koninklijke onderscheiding uitgereikt door de nieuwe burgermeester van Oost-Gelre mw. Annette Bronsvoort. Hij kreeg door haar de versierselen opgespeld van Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Harry was onder valse voorwenselen naar het stadhuis in Groenlo gelokt en werd totaal overvallen door de gebeurtenissen. Hij is circa 30 jaar actief geweest voor de OVZ, eerst als secretaris en later als voorzitter. Onder zijn voorzitterschap zijn er vele initiatieven ontplooid.

2014-04-25_Harry_Spekschoor_foto_lintje_-_kopie

Uitreiking door de burgermeester mw. Annette Bronsvoort

Zieuwent-2013-RotorEye

Afdrukken
PDF

Op woensdag 2 januari 2013 zijn in opdracht van Zieuwents Belang foto's gemaakt met een zogenoemd RotorEye, dat is een "vliegende" fotocamera die onder een op afstand bestuurbaar helikoptertje is bevestigd. De foto's zijn gemaakt om de situatie vast te leggen voordat met de herinrichting van de dorpskern van Zieuwent werd begonnen. Wij kregen de eer deze foto's hier te mogen publiceren. Met dank aan Jos Kolkman, Angela Krabbenborg, Chris Immink en Karel Beerten voor hun bijdrage in deze.

De originele foto's vind je hier: RotorEye Zieuwent

Stambomen, waor buj van

Afdrukken
PDF
Waor bu’j van? (Zuwentse genealogie)

Wij publiceren deze stambomen met de vraag ons aanvullingen en wijzigingen te melden.  

Zieuwent staat bekend om zijn vele familieverbanden en zijn bijnamen. Genealogie is de laatste jaren een populaire hobby geworden. Veel mensen speuren in allerlei archieven naar de wortels van hun familie. Er zijn daardoor veel stambomen op internet beschikbaar gekomen.  

Als van uw familie met wortels in Zieuwent een stamboom is gemaakt, willen we deze ook graag op onze website plaatsen. Op deze manier kan er weer een stukje geschiedenis van Zieuwent toegankelijk worden gemaakt. Als u ons een stamboom ter beschikking wilt stellen, graag even bericht via dit contactformulier.

In ons archief en bibliotheek zijn vele boeken met doop- trouw- en overlijdensregisters en boeken met stambomen en genealogieën aanwezig. Die zijn voor ieder ter inzage tijdens openingsuren van ons archief of op afspraak. Inmiddels is een groot deel van de registers gedigitaliseerd door ons lid Huub Doppen, waardoor het vinden van de juiste akte veel simpeler en sneller is geworden.

De stambomen zijn niet door ons samengesteld maar met toestemming van de makers gepubliceerd. De makers zijn veelal leden maar ook niet-leden stelden hun stamboom ter beschikking.

 

Ons lid Johan Klein Nijenhuis uit Neede heeft ook van enkele Zieuwentse families een parenteel gemaakt die we hieronder - met dank aan hem - publiceren. Genealogie is al vele jaren een hobby of beter gezegd passie van Johan. Hij heeft in de loop der jaren een grote collectie genealogische gegevens verzameld en in zijn computer opgeslagen. Deze vult hij steeds aan met recent gepubliceerde familiegegevens uit openbare registers. Hij concentreert zich voornamelijk op Achterhoekse families. Wilt u weten of Johan van uw familie genoeg gegevens beschikbaar heeft om uw familiestamboom, parenteel of kwartierstaat te maken? 

Lees meer...