Recent

Jaarvergadering 2020

Afdrukken
PDF
OVZ houdt haar jaarvergadering 2020 op 7 augustus om 19:30 in de grote zaal van het Parochiehuis.
In verband met de coronacrisis is voor deze grotere locatie gekozen, zodat de 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen.
Wij vragen u om u van te voren aan te melden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of d.m.v. een briefje in de brievenbus van 't Kevelder, Zieuwentseweg 46a, Zieuwent

Verslag vlasrokkendag 2020

Afdrukken
PDF

De Vlasrokkendag in ’t Kevelder op 11 januari trok veel belangstellenden en pers.
De Oudheidkundige Vereniging Zuwent had dit evenement georganiseerd in samenwerking met de Achterhoekse Vlasspinners. De lange weg van vlas tot linnen werd verteld middels de tentoonstelling en van deskundig commentaar voorzien door de vlasdames en een vlasheer. Wat je allemaal van linnen kunt maken lag of hing uitgestald.

DSCF2181_klein_a

De bedoeling van de dag was alle kennis op dit gebied te vergaren, te bundelen en te verspreiden en in die opzet zijn we goed geslaagd! We hebben waardevolle contacten kunnen leggen.

Een veel gehoorde opmerking was dat een dag als deze, met vlas en linnen in de hoofdrol,
voor herhaling vatbaar is. Wie weet waartoe zo’n dag kan leiden? De komende tijd gaan de Oudheidkundige Vereniging Zuwent en de Achterhoekse Vlasspinners eerst eens alles op een rijtje zetten. Zodat we vervolgens lijnen voor de toekomst uit kunnen zetten.

U hoort nog!

Cecile Hulshof

Foto's van de dag bekijken, klik hier, wilt u ook een aantal filmpjes van de dag zien, klik dan hier.
Voor een verslag op You Tube klik hier

Verslag Midwinterhoornwandeling 2019

Afdrukken
PDF

Zondag 1 december beleefde de Midwinterhoornwandeling Zieuwent alweer zijn zevende editie. Dit jaar voerde de wandeling langs de droebels van Zieuwent. ’s Ochtends vroeg zag alles er prachtig winters wit uit, het bleef mooi die dag, ook de zon liet zich zien. Al vroeg meldden zich de eerste wandelaars bij Het Witte Paard, dat zoals altijd weer start- en eindpunt was. Om negen uur kon iedereen van start gaan. Toen hadden zich inmiddels ook de midwinterhoornblazers geïnstalleerd: vanaf acht verschillende plekken langs de routes lieten ze hun hoorns klinken over het Zieuwentse landschap. Dit jaar was er ook een jeugdige blazer bij, Nika. Zij kreeg al mooie klanken uit de midwinterhoorn, een hele prestatie!

Er waren drie afstanden: 5 km., 13 ½ km. en 20 km. De 13 ½ km. lange route bleek de populairste afstand te zijn. Wat ons erg verheugde was dat er dit jaar ook zoveel kinderen meeliepen. Die liepen, vergezeld van hun ouders, het familierondje van 5 km. De echte diehards gingen voor de 20 km. De langere afstanden van 13 ½ en 20 km. hadden een pauzeplek halverwege de route. Dit was bij Minicamping de Appelboom aan de Ottersweg in Zieuwent, een mooie en heel gezellige accommodatie! Hier boden vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent de wandelaars een drankje aan. De wandelaars konden er even uitrusten en weer warm worden bij de houtkachel. Vervolgens ging het weer verder op de route.

Na afloop van de wandeling bleven velen nog napraten in Het Witte Paard, onderwijl genietend van een kop soep. Het was een dag om tevreden op terug te kijken, wetende dat de dag mede zo geslaagd was door de inzet van de midwinterhoornblazers uit Lievelde en de vrijwilligers.
Allen hartelijk dank!

Klik hier voor foto's van de wandeltocht

Excursie 2019

Afdrukken
PDF

Excursie vrijdag 24 mei 2019 naar Fort bij Vechten nabij Bunnik en naar de historische binnenstad van Utrecht. (inschrijven kan helaas niet meer, vol is vol)

Geachte OVZ-leden en partners,

Ook dit jaar hebben wij samen met de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL) een dagexcursie georganiseerd met vervoer per touringcar.
De reis gaat dit keer naar Fort bij Vechten nabij Bunnik waar sinds enkele jaren ook het Waterliniemuseum is gevestigd, het icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aansluitend gaan we naar de fraaie en gezellige binnenstad van Utrecht.

Lees meer...

Audiotour St. Werenfriduskerk

Afdrukken
PDF

Zaterdag 8 juli 2017 werd voor genodigden het startschot gegeven van de audiotour door de St. Werenfriduskerk in Zieuwent, de officiële opening vindt op een later tijdstip plaats.
Met de audiotour maak je een rondgang door de kerk, waarbij op 13 plekken uitleg wordt gegeven over het gebouw en de geschiedenis van de prachtige “kathedraal van de Achterhoek”. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent (OVZ) was initiatiefnemer.
OVZ was al geruime tijd op zoek naar een goede oplossing en heeft daarbij meerdere mogelijkheden bekeken, of ze waren te kostbaar of om andere redenen niet uitvoerbaar. Wellicht kent u de audiotour vanuit musea, d.m.v. een geluidsapparaatje, dat wel of niet gratis ter beschikking wordt gesteld, krijgt u uitleg van de tentoonstelling. Deze systemen vergen echter een constante bezetting, o.a. voor de uitgifte en terugname van de apparaten, voor het beheer, controle etc. Bovendien is het een kostbaar systeem, zowel wat betreft de aanschaf als het onderhoud.

Nu bijna iedereen over een smartphone beschikt, konden we een andere weg bewandelen. De bezoeker kan op zijn eigen telefoon de website http://www.sintwerenfriduskerk.nl opzoeken en krijgt vervolgens de plattegrond met locatienummers van de kerk te zien. Door de locatienummers onderin het scherm aan te klikken, krijg hij/zij een tekst te horen die bij betreffende locatie hoort. De audiotour duurt ongeveer 45 minuten en is geheel gratis.

alt

Het tot stand komen van de audiotour was een volledige Zieuwentse aangelegenheid.
Bennie Venderbosch heeft de informatie samengesteld, René Spekschoor heeft de teksten bewerkt voor de tour, vervolgens zijn ze ingesproken door Johan Nobbenhuis en Ben Donderwinkel, André Papen heeft de teksten opgenomen en Willem Berendsen ontwierp en bouwde de website. Zonder de welwillende medewerking van de locatieraad was dit allemaal niet mogelijk geweest.

alt

De bezoekers krijgen al buiten de kerk informatie over de audiotour, ook wordt hen verzocht oordopjes te gebruiken. Voor het geval dat ze deze niet hebben, zijn ze voor € 1,- verkrijgbaar achter in de kerk.
We hopen dat de mensen met de audiotour nog meer gaan genieten van deze prachtige kerk en dat het initiatief een steentje bijdraagt aan het voortbestaan ervan.

Uitslag Achterhoek in 3D

Afdrukken
PDF
Winnaar Achterhoek in 3D!
verzenddatum: 17 januari 2017 onderwerp: Uitslag Achterhoek in 3D
ons kenmerk: 1027504 / 1187724 uw kenmerk:
inlichtingen bij: mevrouw A. de Jong uw brief van:
telefoonnummer: (0314) 377 331 bijlagen:

Geachte heer/mevrouw,

Gefeliciteerd, uw gebouw c.q. monument heeft de verkiezing van het meest unieke gebouw/monument van uw gemeente gewonnen!

Vanaf 19 december tot 15 januari hebben we inwoners en liefhebbers van de Achterhoek gevraagd om te stemmen op het meest unieke gebouw/monument van de Achterhoek. Er zijn maar liefst meer dan 5.000 stemmen uitgebracht!

De uitslag van de gemeente Aalten is geworden:
Winnaar: Oude St. Helenakerk!
2. Theekoepel
3. Kerkje De Rietstap
4. Wenninkmolen
5. Boerderij Eskes


De uitslag van de gemeente Berkelland is geworden:
Winnaar: RK kerk H. St. Cecilia!
2. De Mallumsche Molen
3. De Borculose watermolens
4. Kasteel Huize Ruurlo
5. Havezate De Kamp


De uitslag van de gemeente Bronckhorst is geworden:
Winnaar: Gemaal Grote Beek!
2. Watermolen Hackfort
3. Kasteel Vorden
4. Sint Antoniuskerk
5. Ruïne-toren


De uitslag van de gemeente Doesburg is geworden:
Winnaar: De Waag!
2. Het Arsenaal
3. Grote of Martinikerk
4. Stadhuis
5. De linies van Doesburg


De uitslag van de gemeente Doetinchem is geworden:
Winnaar: Villa Ruimzicht!
2. Stadion De Vijverberg
3. Kasteel Slangeburg
4. Sint Catharinakerk
5. D-toren


De uitslag van de gemeente Montferland is geworden:
Winnaar: Kasteel Huis Bergh!
2. Gouden Handen
3. Torenmolen
4. Albertusgebouw
5. R.K. Kerk Onze Lieve Vrouwe


De uitslag van de gemeente Oost Gelre is geworden:
Winnaar: Werenfriduskerk!
2. Molen Hermien
3. Vestingwerken Groenlo
4. Nieuw Calixtus
5. Café De Koppelpaarden


De uitslag van de gemeente Oude IJsselstreek is geworden:
Winnaar: Dru cultuurfabriek!
2. Hofshuus
3. Huis Wisch
4. Landfort Megchelen
5. Pand Deurvorst


De uitslag van de gemeente Winterswijk is geworden:
Winnaar: Steengroeve (theater)!
2. Strandbad met paviljoen
3. Jacobskerk met Mondriaanprojectie
4. Villa Mondriaan
5. Synagoge

De verkiezing heeft plaats gevonden vanuit het project Achterhoek in 3D, dit is een samenwerking tussen StadsLAB, Gruitpoort, Stadsmuseum Doetinchem en Cad2M. De vrijwilligers van het 3D-lab van de Gruitpoort gaan, ondersteund door experts van CAD2M, nu aan de slag om de winnende gebouwen te modelleren zodat deze naar verwachting in de zomer van 2017 geprint kunnen worden. Deze 3D prints worden op verschillende plekken in de Achterhoek tentoongesteld, waaronder in de binnenstad van Doetinchem. Hebt u ideeën over waar nog meer een tentoonstelling plaats zou moeten vinden, laat het ons dan vooral weten!

Mocht u bouwtekeningen hebben van uw winnende gebouw c.q. monument, dan zou het erg fijn zijn als we die mogen gebruiken voor het 3D modelleren van de gebouwen. Met deze tekeningen kunnen we namelijk ee CVn gedetailleerdere miniatuur maken dan wanneer het model gemaakt wordt met behulp van foto’s. Wij ontvangen deze, wanneer mogelijk, graag via de mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Wilt u tijdens het productieproces op de hoogte blijven van het project? Kijk dan op www.stadslabdoetinchem.nl/achterhoekin3D of volg ons op Facebook.

Met vriendelijke groet, Namens Projectgroep Achterhoek in 3D

B. Teunissen MSc Algemeen projectleider binnenstad

Stambomen, waor buj van

Afdrukken
PDF
Waor bu’j van? (Zuwentse genealogie)

Wij publiceren deze stambomen met de vraag ons aanvullingen en wijzigingen te melden.

Zieuwent staat bekend om zijn vele familieverbanden en zijn bijnamen. Genealogie is de laatste jaren een populaire hobby geworden. Veel mensen speuren in allerlei archieven naar de wortels van hun familie. Er zijn daardoor veel stambomen op internet beschikbaar gekomen.

Als van uw familie met wortels in Zieuwent een stamboom is gemaakt, willen we deze ook graag op onze website plaatsen. Op deze manier kan er weer een stukje geschiedenis van Zieuwent toegankelijk worden gemaakt. Als u ons een stamboom ter beschikking wilt stellen, graag even bericht via het contactformulier.

In ons archief en bibliotheek zijn vele boeken met doop- trouw- en overlijdensregisters en boeken met stambomen en genealogieën aanwezig. Die zijn voor ieder ter inzage tijdens openingsuren van ons archief of op afspraak. Inmiddels is een groot deel van de registers gedigitaliseerd door ons lid Huub Doppen, waardoor het vinden van de juiste akte veel simpeler en sneller is geworden.

De stambomen zijn niet door ons samengesteld maar met toestemming van de makers gepubliceerd. De makers zijn veelal leden maar ook niet-leden stelden hun stamboom ter beschikking.

Johan Klein Nijenhuis uit Neede heeft in het verleden ook van enkele Zieuwentse families een parenteel gemaakt die we hieronder publiceren. Genealogie was vele jaren een hobby of beter gezegd passie van Johan. Hij heeft in de loop der jaren een grote collectie genealogische gegevens verzameld. Deze vulde hij steeds aan met recent gepubliceerde familiegegevens uit openbare registers. Hij concentreerde zich voornamelijk op Achterhoekse families.

Lees meer...