Film [ Zuwent ]

Afdrukken
PDF

In het weekend van vrijdag 31 september en zaterdag/zondag 1 en 2 november 2014 vond de presentatie van de film [ ZUWENT ] in het parochiehuis van Zieuwent plaats. De bezoekers waren sterk onder de indruk van de kwaliteit van de film. Enerzijds de verstilde natuur en de historie, anderzijds het bruisende verenigingsleven, de culturele belevenissen, de indrukwekkende hoeveelheid muziek van eigen bodem, de landbouw van vroeger en nu, kortom teveel om op te noemen. De productie van deze anderhalfuur durende film was in handen van Jos Kolkman en Ben Donderwinkel, terwijl Jan Simmelink tekende voor de camara-opnamen en Willem Berendsen de montage van voor zijn rekening nam. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent (OVZ) is uitgever en iniatiefnemer. Tijdens de première op vrijdag werden de makers en de gangmakers Lucia Beerten en Harry Spekschoor van OVZ in het zonnnetje gezet.
De DVD-cassette omvat de film-DVD [ ZUWENT ], een extra bonus-DVD met alle muziekopnamen in beeld en geluid en een boekwerkje met de de teksten van de liedjes, aangevuld met foto's van de koren, bands etc. De DVD-cassette is een waar tijddocument voor nu en later, je mag hem niet missen.
Na afloop van de film kregen de makers en allen die eraan meegewerkt hebben een staande ovatie. Uiteraard is de muziek onder de beelden echte "Zuwentse muziek". De film is een prachtig relatiegeschenk en niet te vergeten een prima Kerstcadeau. Het is anderhalf uur lang een feest van herkenning, roept gevoelens van nostalgie op, maar is ook een product waar de Zuwentsen "greuts" op mogen zijn. De DVD is ook een heel toepasselijk geschenk voor Old-Zuwentsen in binnen- en buitenland, denk bijv. aan onze geëmigreerde plaatsgenoten. Ze zullen de wortels van hun jeugd opnieuw beleven, maar ook ervaren hoe hun Zuwent van toen is veranderd in het Zuwent van nu. Heel veel kijk- en luisterplezier.
Hoe u de prachtige DVD [ ZUWENT ] kunt verkrijgen? Klik hier.

Uitreiking_62_-_kopie vlnr: Harry Spekschoor, Lucia Beerten, Jos Kolkman en Ben Donderwinkel.
Uitreiking 1e exemplaren van de DVD-cassette.
Makers_67_-_kopie vlnr: Willem Berendsen, Jan Simmelink, Ben Donderwinkel en Jos Kolkman.
Uitreiking van de Gouden Koe aan Willem en Jan.DVD0001_kl DVD0002a_kl

Wat journalist Henri Walterbos in een recensie in de ELNA over de film [ ZUWENT ] schreef:

Zieuwent onder de indruk van ‘Zuwent’
Staande ovatie voor makers unieke documentaire

Gepubliceerd: 17-11-2014
SAM_0153_-_kopie
Fragment uit de film "Zuwent"

Zieuwent - Ze zijn trots op hun dorp: de inwoners van Zieuwent. Onder hen ook Ben Donderwinkel en Jos Kolkman. Hun liefde voor hun Zieuwent legden ze onlangs vast in het indrukwekkende document ‘Zuwent’. Een prachtige, dikwijls kippenvel bezorgende en soms zelfs ontroerende ode aan Zieuwent, en haar inwoners. Een mooi eerbetoon, met eeuwigheidswaarde.

Het begon 3 jaar geleden toen de Oudheidkundige Vereniging Zuwent bij het koortje ‘Gemak’ met het verzoek kwam om het Zieuwents volkslied ‘Bun zo bli-j dat Zuwent besteet’ op te nemen. Van het één kwam het ander en zo werd Zieuwentse muziek onder Zieuwentse beelden gezet. “Schutterij Sint Sebastiaan heeft ooit een film gemaakt over Zieuwent in de jaren 80. Deze film zat in een filmblik en werd ooit gestolen tijdens een inbraak. Dat was een groot verlies want er was maar één exemplaar van. Wat zou het mooi zijn, bedachten wij, om beiden bij elkaar te brengen”, vertelden Ben Donderwinkel en Jos Kolkman onlangs in deze krant. Historisch materiaal werd gemixt met nieuw gefilmd materiaal door Jan Simmelink en Willem Berendsen, die ook de eindmontage deed. Het resultaat is verbluffend mooi.

Tranentrekkertje
Onder de film geen ‘voice over’ die de beelden beschrijven, maar Zieuwentse muziek. Een voltreffer en geniale vondst. De uitvoering eveneens. Voor zover de beelden niet voor zich spreken, dan doet de muziek dat wel. De liedjes betreffen reeds bestaande nummers, maar ook speciaal voor de film gecomponeerde en uitgevoerde liedjes door zowel jongeren als ouderen uit Zieuwent. De film is een echte ‘the best of’, met pareltjes als ‘Prendre un enfant’ met kinderbeelden en de bewerking van Gé Reinders Limburgse ‘Bloasmuziek’, met uiteraard de eigen fanfare, gecompleteerd met de prachtige stem van Ciel Kolkman, die het nummer uit haar tenen haalt. Verder is kleine Fien een tranentrekkertje, waarmee de film ook eindigt, al gapend in haar wiegje. Een klein ‘oooh-momentje’.

Huzarenstukje
De film werd onlangs in drie uitverkochte zalen van het Parochiehuis vertoond. “De bezoekers waren sterk onder de indruk van zowel de inhoud als de kwaliteit van de film”, laat Lucia Beerten van de Oudheidkundige Vereniging Zieuwent weten. “Enerzijds de verstilde natuur en de historie, anderzijds het bruisende verenigingsleven, het culturele leven, de indrukwekkende hoeveelheid muziek van eigen bodem, de landbouw van vroeger en nu.” Een terechte staande ovatie was er voor de makers. Een huzarenstukje werd afgeleverd.

DVD
De film is op dvd verkrijgbaar, met als toevoeging een bonus-cd met daarop alle muziekuitvoeringen en hun uitvoerenden. De DVD is in Zieuwent verkrijgbaar bij de Spar, Het Witte Paard, Parochiehuis, Sourcy Centre, Jos Kolkman en de Oudheidkundige Vereniging Zuwent. Verder bij Café Heutinck (Mariënvelde), Dorpshuis ’t Kempken (Harreveld), Read Shop en Modehuis Lidwien en Gijs (Lichtenvoorde) en Coop (Beltrum). Sinterklaas en de Kerstman schijnen er al enkelen ingeslagen te hebben, dus Zieuwent zet de dvd gerust op uw verlanglijstje.
SAM_0143_-_kopie